duminică, 28 iunie 2015

SUPA CREMA DE PORUMB

Cui nu-i place porumbul fiert???  V-ati gandit vreodata sa-l  faceti supa? 

Eu am mancat intr-o zi de la o firma de catering, o supa crema de porumb, care era un pic picanta, dar senzationala. Nu mi-au spus cum au facut-o, dar m-am descurcat eu!  

Nu mi-a iesit ca la ei, mai ales ca eu am un amarat de blender si nu sculele lor, dar gustoasa tot a fost!!!


Necesar: 2 cartofi mari, 1 ceapa, 3-4 catei usturoi, 2 conserve porumb, 200 ml lapte, sare si piper.


Am pus cartofii la fiert. Aveam nevoie de ei,  sa-mi dea consistenta de crema supei.  
Ceapa si usturoiul le-am tras la tigaie impreuna cu porumbul scurs.  Cand toate au fost gata, le-am pus in blender cu laptele, si le-am “blenduit” bine. Am potrivit de sare si piper.


Cum spuneam, a iesit, super gustoasa.





sâmbătă, 27 iunie 2015

CORDON BLEU CU MUSCHI TIGANESC

Stiu ca nu e de preferat sa amesteci asa toate animalele, dar eu sunt “mastercheful” la mine in bucatarie, iar combinatia asta intre piept de pui si muschi tiganesc este absolut senzationala.


Necesar: 4 buc piept de pui dezosat (asta inseamna 2 buc piept cu os), 8 felii mari de muschi tiganesc, 8 felii patrate de cascaval (eu am folosit Gouda), 1 lg faina, 2 oua, 5 lg pesmet, 3 lg susan.


Am taiat pieptul in doua pe orizontala, dupa care am facut din fiecare buc, cate un fileu, ca pentru snitele, dar fara sa le bat.

Peste fiecare file de piept de pui am pus o felie de muschi tiganesc, si deasupra lui felia de cascaval. Am rulat cat am putut eu de strans si le-am prins cu scobitori.

Am presarat peste piept faina, apoi am dat prin ou, si prin pesmetul amestecat cu susan.

Am prajit in tigaie, pe ambele parti, manevrand cu grija sa nu se desfaca din scobitori.


Am servit taiat felii, langa piure de cartofi si salata verde.








miercuri, 24 iunie 2015

FOIETAJ CU FETA SI CASCAVAL

Eu spun ca trebuie sa ai tot timpul un foietaj in congelator!!!

Fie ca-l cumperi (e foarte bun cel de la Bella), fie ca-l faci cu manuta ta….asigura-te ca este tot timpul in congelator. 

Daca ai musafiri sositi pe neasteptate sau  vacanta iti aduce (ca in cazul meu) cate 6-7 copii in casa, scoti repede foietajul si il umpli cu diverse….pana este gata friptura….


Necesar: 400g foietaj (adica 1 foaie din cele 2), 1 ou, 1 felie branza feta, 3 felii cascaval, 1 lg mac, 1 lg susan.

Am taiat foietajul dezghetat in bucati mari, de 5-6 cm. Am uns cu oul batut, am rupt feliile de cascaval in bucatele si am pus pe fiecare patratel. Deasupra am pus branza feta faramitata cu mana. 

Peste toate am presarat mac si susan.


Am pus la cuptorul incins, in tava, pe hartie de copt si am lasat pana s-a rumenit frumos.







marți, 23 iunie 2015

PRAJITURA CU GRIS SI VISINE

Necesar: 5 oua, 10 lg zahar, 6 lg ulei, 3 plicuri zahar vanilat, 2 esente de vanilie, 300 ml lapte, 25 lg gris, 1 plic praf de copt, 1 compot de visine, 1½  lg amidon.

Am batut oualele cu zaharul si uleiul pana s-au albit si si-au dublat volumul. Am adaugat 150 ml de lapte, 1 plic de zahar vanilat si 1 esenta. Grisul  l-am adaugat in ploaie, impreuna cu praful de copt, amestecand bine. 

Am turnat compozitia in doua tavi patrate mai mici (de 20x20 cm), pe hartie de copt si am dat la cuptorul incins. Am lasat cam 30-35 min, pana s-a rumenit usor pe deasupra. 

In timpul asta, am pus restul de 150 ml de lapte pe foc, cu 2 lg de zahar, 1 esenta de vanilie  si 2 plicuri de zahar vanilat, pana s-a topit bine zaharul.


Am turnat peste prajitura, si am mai dat-o cateva min la cuptor. Am taiat-o cand s-a racorit.

Am facut glazura, dizolvand amidonul in 300 ml compot de visine, dupa care l-am pus pe foc, pana a ajuns la consistenta unui sos mai gros. Am pus cate o lingurita de glazura pe fiecare prajitura, si peste cate o visina intreaga din compot.

A iesit…. perfecta!!!

Observatii: Trebuie neaparat insiropata, altfel este inecacioasa.








luni, 22 iunie 2015

CIORBA DE COASTA AFUMATA

Va plac afumaturile ca si mie??? 
Coastele afumate de porc sunt printre preferatele mele, sub orice forma…. 

O ciorbita proaspata cu mult leustean verde si aromat, cu o ceapa de apa, sparta in mana si frecata cu sare, nu o sa refuz nicicand J!!!

Necesar pt o oala de 10 l: 2 sire de coasta afumata, 6-7 cartofi mari, 2 morcovi, 3 cepe, ½ borcan de zarzavat sau 1 cutie de rosii taiate, 2 lg bulion, 1 legatura leustean, 200 g taitei subtiri, sare si piper.


Eu ciorbele le fac in oala cu presiune si pun de la inceput toate legumele si chiar si carnea. 

Asa ca  am pus toate legumele curatate si taiate cuburi in oala, am adaugat si zarzavatul de la beci, coastele, taiate bucati,  am umplut cu apa ¾ din oala (restul este spatiu pentru bors), am pus capacul si am pus-o pe foc.

 Cand este gata, dupa ce iese toata presiunea, deschid si adaug borsul clocotit, fideaua si bulionul. 

Potrivesc de sare si piper si las sa dea un clocot. 

Opresc focul si adaug leusteanul tocat.



sâmbătă, 20 iunie 2015

PRAJITURA CU CAPSUNI SI LAPTE BATUT

Aveam niste capsuni care stateau degeaba, prea putine sa ajunga  dulceata, asa ca odata cu prajitura cu lapte batut si rahat, am facut si una cu lapte batut si capsuni proaspete.

Necesar: 3 oua, 750 ml lapte batut, 5 lg ulei,  10 lg zahar, 1 praf de copt, 1 esenta de vanilie, 3 plicuri de zahar vanilat, 2 cani de faina, 500 g capsuni.

Am batut oualele cu zaharul si uleiul, pana s-au albit si si-au dublat volumul. Am adaugat esenta si zaharul vanilat, laptele batut si faina amestecata cu praful de copt. Am turnat compozitia in tava, pe hartie de copt si am presarat deasupra capsunile taiate feliute, si am pus in cuptorul incins pentru 35-40 min. E gata cand se incheaga bine si se rumeneste.

Am taiat si servit dupa ce s-a racit complet. Toate prajiturile pe baza de iaurt, lapte batut, smantana, branza, trebuie lasate sa se “aseze” prin racirea completa.


Observatii:  Sa nu va asteptati ca prajitura asta sa fie uscata, pare mai degraba necoapta la sfarsit, datorita cantitatii mari de lapte batut, dar ea este facuta.  

Daca vreti sa nu vi se scufunde capsunile in prajitura ca Titanicul, puteti sa treceti partea care va intra in contact cu compozitia, prin faina, inainte sa le asezati.

Se taie rece. Se pastreaza neaparat la frigider.




joi, 18 iunie 2015

PRAJITURA PEPSI RAPIDA

O prajitura rapida, gustoasa, spornica si …….de post!!!

Necesar:  1 pachet de biscuiti de 450 g de la Petit Beurre (merg si biscuitii populari), 2 plicuri budinca de ciocolata, 800 ml Pepsi, 6 lg zahar pudra, 100 g margarina.

Am preparat mai intai budinca. Am  amestecat praful din plic cu zaharul si 100 ml de Pepsi. Am pastrat 100 ml pentru insiropat biscuitii , iar restul  l-am pus intr-o craticioara pe aragaz. Cand a inceput sa scoata bule mici, am adaugat si praful dizolvat, si am mestecat mereu , sa nu se lipeasca. Este gata cand s-a omogenizat si s-a legat. 
Am pus la racorit, mestecand din cand in cand, dupa care am adaugat margarina, taiata cubulete, in transe.

Margarina transforma budinca intr-o crema, o face mult mai gustoasa,  impiedica  craparea ei si o face sa se intinda mai bine.

In casoletele mele mari, (de 3 l cred J), am pus o folie alimentara, un rand de biscuiti, acoperind tot fundul casoletei. Am insiropat cu cateva linguri de Pepsi, apoi am intins un strat de budinca calduta, nu foarte gros, inca un strat de biscuiti insiropati, unul de budinca , pana am ajuns la 4 randuri de biscuiti si ultimul de budinca.

Am lasat sa se racoreasca bine, apoi am pus capacul si am dat la frigider, pana a doua zi dimineata, dar este gata in 2-3 ore.

Am taiat in patratele mici, cat sa incapa in gura.


Observatii: La servire se poate presara pe deasupra orice:  bombonele colorate, nuca de cocos rasa, ciocolata rasa, diverse decoratiuni din zahar. Nu le puneti inainte sa se inchege budinca, pentru ca se vor topi si va arata urat! Nu insiropati excesiv biscuitii ca o sa se inmoaie prajitura, nici prea putin sa se sparga biscuitii la taiere!







miercuri, 17 iunie 2015

MUSACA DE FASOLE GALBENA SI CARNE DE PUI

Unde scrie ca musacaua este strict cu cartofi si carne, cum sustine un prieten de-al meu????  

Am luat o fasolica galbena pastai frumoasa cu gandul sa fac o salata din ea, si o carne tocata de pui care trebuia sa ajunga chiftele, dar cum socoteala de la piata :), nu se mai potriveste si acasa in bucatarie, mi-a venit in cap sa incerc o musaca din ele doua, sa vad ce iese.

Necesar: 1 kg fasole galbena, 500 g carne tocata de pui, 3 cepe, 2 morcovi, 5-6 catei usturoi, 1 conserva rosii taiate fara coaja, 2 oua, 200 g iaurt, 3 lg bulion, sare si piper.

Am curatat fasolea si am rupt-o in bucati. Am spalat-o bine si am pus-o la fiert in oala cu presiune. In 20 min era gata. 

Pana a fost fasolea gata,  am pregatit si carnea. Am pus la calit morcovul taiat cubulete si usturoiul, am lasat cateva minute, sa ma bucur de mirosul special, apoi am adaugat si ceapa taiata maruntel. Cand si ceapa s-a inmuiat, am pus peste ele, cutia de rosii, o cana de apa  si carnea de pui. 

Trebuie sa stati langa tigaie , sa intoarceti mereu carnea, sa se faca uniform. Cand carnea s-a albit este semn ca este gata, asa ca am adaugat sare si piper si  am stins focul.

Am scurs fasolea si am pus un strat in doua  tavi de sticla unse cu ulei. Deasupra am repartizat o parte din compozitia de carne, un alt strat de fasole, iar carne , fasole si carne, pana am terminat . Peste ele,  am turnat sosul de la carne si oualele batute cu iaurt si bulion, si inca un praf de sare si piper.

Am pus la cuptorul incins pentru 25-30 min, pana s-a rumenit pe deasupra.   Pentru ca toate sunt gata inainte de a le pune la cuptor, acolo nu sta decat pana se incheaga compozitia cu ou de deasupra.
Am servit calda,   cu iaurt.

Nici nu ma asteptam sa iasa atat de buna si sa-mi placa atat de mult.


Observatii: Cine vrea poate sa presare si ceva verdeata pe deasupra, la servire.






luni, 15 iunie 2015

PRAJITURA CU RAHAT SI LAPTE BATUT

Ai ca mine intr-o zi pofta de ceva dulce, iar copii tai nu au de gand sa bea  laptele batut din frigider ????
 Ai si niste fructe proaspete sau rahat ??? 

Pai atunci este cazul sa faci o prajitura J!!!

Necesar: 3 oua, 750 ml lapte batut, 5 lg ulei,  10 lg zahar, 1 praf de copt, 1 esenta de vanilie, 3 plicuri de zahar vanilat, 2 cani de faina, 200 g rahat.

Am batut oualele cu zaharul si uleiul, pana s-au albit si si-au dublat volumul. Am adaugat esenta si zaharul vanilat, laptele batut si faina amestecata cu praful de copt. Am turnat compozitia in tava, pe hartie de copt si am presarat deasupra rahatul taiat cubulete mici si am pus in cuptorul incins pentru 35-40 min. E gata cand se incheaga bine si se rumeneste.

Am taiat si servit dupa ce s-a racit complet. Toate prajiturile pe baza de iaurt, lapte batut, smantana, branza, trebuie lasate sa se “aseze” prin racirea completa.

Observatii:  Sa nu va asteptati ca prajitura asta sa fie uscata, pare mai degraba necoapta la sfarsit, datorita cantitatii mari de lapte batut, dar ea este facuta. Si buna…..rau!!! 

Cubuletele de rahat se trec prin putina faina sa nu stea lipite unele de altele si sa nu se scufunde mult in prajitura.

Se taie rece si se pastreaza la frigider.







miercuri, 10 iunie 2015

PRAJITURA FANTA RAPIDA

Cand te grabesti si vrei sa te misti repede in bucatarie, dar sa scoti la final si o prajitura care sa fie aspectuoasa, gustoasa si spornica… fa-o pe asta! Nu vei regreta!!!

Necesar:  1 pachet de biscuiti de 450 g de la Petit Beurre (merg si biscuitii populari), 2 plicuri budinca de vanilie, 700 ml Fanta de portocale, 6 lg zahar pudra, 100 g margarina, 100 ml lapte.

Am preparat mai intai budinca. Am  amestecat praful din plic cu zaharul si 100 ml de Fanta. Restul de Fanta am pus-o intr-o craticioara pe aragaz. Cand a inceput sa scoata bule mici, am adaugat si praful dizolvat, si am stat langa ea, sa nu se lipeasca, mestecand mereu. Este gata cand s-a omogenizat si s-a legat. Am pus la racorit, mestecand din cand in cand, dupa care am adaugat margarina, taiata cubulete, in transe, omogenizand pana la incorporarea completa.

Margarina transforma budinca intr-o crema, fiind mult mai gustoasa,  impiedica  craparea ei si o face sa se intinda mai bine.

In casoletele mele mari, (de 3 l cred J), am pus o folie alimentara, un rand de biscuiti, acoperind tot fundul casoletei. Am insiropat cu cateva linguri de lapte, apoi am intins un strat de budinca calduta, nu foarte gros, inca un strat de biscuiti insiropati, unul de budinca , pana am ajuns la 4 randuri de biscuiti si ultimul de budinca.

Am lasat sa se racoreasca bine, apoi am pus capacul si am dat la frigider, pana a doua zi dimineata, dar este gata in 2-3 ore.

Am taiat in patratele mici, cat sa incapa in gura.


Observatii: La servire se poate presara pe deasupra orice:  bombonele colorate, nuca de cocos rasa, ciocolata rasa, diverse decoratiuni din zahar. Nu le puneti inainte sa se inchege budinca, pentru ca se vor topi si va arata urat! Sa nu insiropati excesiv biscuitii ca o sa se inmoaie prajitura, dar  nici prea putin sa nu  se sparga biscuitii la taiere!




marți, 2 iunie 2015

BISCUITI CU GHIMBIR SI POMELO CONFIAT

Am vrut sa incerc gustul ghimbirului in biscuiti. Am citit cum ca ghimbirul uscat, pudra, e bun pentru prajituri, pentru ca nu mai are  gustul iute al celui proaspat. Si nu le-am facut simple, mi s-a parut ca se potrivesc bine cu pomelo confiat.

Necesar: 500 g faina, un praf de sare, 250 g margarina, 2 oua, 200 g zahar pudra, 2 lg rase cu pudra de ghimbir, cubulete de pomelo confiat.

Am pus faina intr-un castron mai mare si am amestecat-o cu un praf de sare, cu zaharul pudra si cu ghimbirul pudra. Am facut o gropita in mijlocul amestecului de faina si am adaugat margarina inmuiata bine si  oualele batute. Am framantat energic, pana s-a omogenizat si s-a dezlipit de pe peretii castronului, apoi am pus la frigider, intr-o punga de plastic, pentru jumatate de ora.

Am scos de la frigider si am intins o  foaie subtire (de 5 mm), din care am decupat cu o forma de floare. Pe fiecare floare am pus cate un cubulet de pomelo confiat. 

Aveam si ghimbir confiat, dar am zis sa nu exagerez.

Din marginile ramase dupa decupare, am format o noua foaie, am decupat din nou, pana s-a epuizat cu totul.

Am pus pe hartie de copt, in tava, la cuptorul incins, pentru 10-12 minute la foc potrivit. 

Bun-bun, mergea si un pic mai mult ghimbir pudra !