luni, 2 iunie 2014

TURTA DULCE CU MIERE SI GLAZURA DE CIOCOLATA

Am pregatit-o pentru cei 16 copii ai mei J de ziua copilului!  Inainte sa va ingroziti, recunosc ca, personal, nu am mai mult de 2 bucati J, dar intotdeauna sunt mama prietenilor, colegilor, vecinilor si verilor copiilor mei, care mereu ma asteapta cu bunatati!
Necesar:  700 g faina, 200 g miere, 100 g zahar pudra, un varf de lingurita sare, 50 g unt (de 80% grasime), 2 oua,  1 ½  lg scortisoara macinata , 4 buc cuisoare , 1 lgta nucsoara, 1 esenta de rom , ½ esenta de migdale, 2 plicuri praf de copt.
Necesar:glazura: 2 lg ulei, 1 ciocolata neagra.
Am pus mierea, zaharul pudra si untul intr-un ibric pe foc mic, pana s-au topit bine. Am lasat sa se racoreasca un pic.
Am pus intr-un castron incapator toate prafurile: faina, scortisoara, nucsoara, praful de copt. Cuisoarele le-am macinat in rasnita de cafea impreuna cu o lgta de zahar (sa nu sara de nebune in toate partile) si le-am adaugat si pe ele, impreuna cu oualele batute bine si esentele. Am turnat si amestecul cu miere, racorit, si am amestecat bine. Am mutat aluatul pe masa infainata si am framantat bine. Am facut o bila, pe care am pus-o in folie alimentara la frigider pentru 30 min.
Am scos aluatul si am rupt din el cate o bucatica, pe care o intindeam cu sucitorul intr-o grosime de jumatate de cm, si din care am decupat diverse forme. Din resturile de aluat, dupa decupare, am format alta foaie, si iar am decupat, pana am terminat tot aluatul. Am pus pe tava, pe foaie de copt, la mica distanta intre ele, forme de fluturasi, stelute, floricele, omuleti, pestisori, semiluna, inimioare! 
In cuptorul incins am lasat fiecare tava, maxim 15 min.
Am lasat turta dulce la racorit.  Am topit o ciocolata neagra intr-un ibric cu 2 lg ulei, pe foc mic, si am mestecat in ea s-o racoresc. Am turnat-o intr-un castronel, unde stratul sa nu fie prea inalt, si am introdus fiecare forma de turta dulce, cu fata in jos. Am scurs surplusul de ciocolata si am pus pe un fund. Cand toate au fost glazurate, am presarat pe deasupra bombonele si ornamente colorate, apoi am dat 10 min la frigider sa grabesc intarirea ciocolatei.


Observatii: Sa nu lasati mai mult de 15 min la cuptor si nici foaia sa n-o intindeti prea subtire, altfel o sa va iasa o turta tare si crocanta! Faceti turta dulce cu vreo doua zile, inainte de ziua in care aveti nevoie de ea, sa aiba timp sa se fragezeasca!













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu