marți, 27 noiembrie 2012

OREZ CU PRAZ SI MASLINE

Necesar: 300 g orez, 4 – 5 fire de praz, 2 ardei rosu gras, 1 ardei verde, 3-4 cepe, 10 masline “naturale” mari (asa scria pe etichetaJ!), 200 g  masline negre.

Am pus ceapa la calit cu ardeiul taiat fasiute. Cand au fost gata pe jumatate, am adaugat si prazul taiat rondele,  cam jumatate de cm. Am adaugat si orezul, adaugand apa cate putin, doar atunci cand orezul o consuma pe cea dinainte, fiind in pericol de a se arde. Daca nu e post, ca acum, puteti sa folositi o supa (zeama in care a fiert carnea, dupa ce a fost eliminata spuma si eventual strecurata ). Maslinele negre le-am pus intregi, maslinele verzi le-am taiat feliute, fiind prea mari. Daca maslinele sunt sarate, nu mai puneti sare la sfarsit! Cand orezul s-a fiert, am potrivit de sare si piper, am oprit focul si am pus capacul.
Asa fac in general cu mancarea, cum spunea bunica mea, “o las sa-si traga sufletul!”. Si o sa va spun un secret: eu cumpar mereu pieptul de pui nedezosat. Nu dureaza decat 5 minute sa-l dezosez, iar restul il pun in congelator intr-o punguta. Cand am nevoie de supa pentru orez sau pentru altceva, scot si pun la fiert. Zeama o folosesc eu si oasele merg la Bobi, care mai nou are un fratior mai mic, Max, cules de Lavinia de pe strada.






luni, 26 noiembrie 2012

GALUSTE CU GEM DE PRUNE

Cand a trecut timpul prunelor proaspte si vrei neaparat galusti cu prune, inlocuieste-le cu gem si vor fi la fel de bune.
Necesar: 1 borcan de gem de prune, 10 nuci, 2 l apa, 1 cana mare de malai, 1 cana gris, 1 cana faina, 6 lg zahar tos, 2 plicuri zahar vanilat, un praf de sare, 6 lg de pesmet, 2 lg ulei, 4 lg zahar pudra.
Am pus apa la fiert in tuciul de mamaliga, cu praful de sare si cu zaharul tos. Am amestecat intr-un castron faina, malaiul si grisul, iar cand apa a dat in clocot,  le-am pus in tuci, mestecand bine cu telul,  sa nu se faca cocoloase.  Am lasat sa fiarba cam 20 minute,  dupa ce s-a legat mamaliguta, apoi am rasturnat-o pe o tava, unde am intins-o cu lingura, sa se raceasca mai repede. Am format, cat mai era inca calduta, guguloaie rotunde, carora le-am facut cate o gaura adanca unde am pus cate ½ lgta gem si un sfert de miez de nuca. Am inchis marginile peste umplutura, lipindu-le. Daca va iese gemul, sau se rupe pe undeva galusca, nu disperati, mai aveti mamaliguta, lipiti-o!!! Cand au fost toate gata, le-am dat prin pesmet rumenit in ulei incins,  amestecat cu zahar pudra si zahar vanilat.
Sunt super bune si calde si reci.
Observatii: Ca la orice mamaliguta, stiti ca trebuie lucrat repede cu ea altfel, daca se raceste complet, se intareste si se usuca! Nu trebuiesc puse la frigider.
Din cantitatile astea mi-au iesit cam 40 buc, asa ca daca vreti mai putine, reduceti cantitatile!








duminică, 25 noiembrie 2012

NEGRESA DE POST CU PIERSICI

De ce trebuie sa credem ca daca suntem in postul Craciunului, nu ne putem desfata cu bunatati?
Sunt atatea posibilitati, ca nu ai cum sa te plictisesti, cazand in rutina repetitiei!!!

Necesar: 200 g margarina, 15 lg zahar, 1 borcan compot de piersici de 800 g, 2 plicuri zahar vanilat, 420 g faina, 1 plic praf de copt, 4 lg pudra de roscove, 2 lg zahar vanilat, 150 ml apa, 3 lg zahar pudra.
Am amestecat margarina topita la micounde cu zaharul si zaharul vanilat, apoi cu toata zeama compotului + apa. Faina am amestecat-o cu praful de copt si pudra de roscove, apoi am incorporat-o in compozitia de dinainte. Am turnat in tava tapetata cu hartie de copt, iar pe deasupra am presarat piersicile taiate feliute nu foarte subtiri, atat cat trebuie sa coboare in mijlocul prajiturii. Am dat la cuptorul incins pentru 35-40 minute. Am lasat-o sa se raceasca, apoi am taiat-o si am servit-o presarata cu  zahar pudra.










vineri, 16 noiembrie 2012

PRAJITURA CU BRANZA, MERE SI ALUAT DE CLATITE

Ce faci cand ai pregatit prea multa umplutura pentru o placinta cu branza??? Simplu, te reorientezi! Mai pui cate ceva si o valorifici.
Necesar: 400 g branza amestecata (dulce, feta, telemea), 3 oua, 3 mere,5 lg zahar,  2 plicuri zahar vanilat, 1 plic praf de copt, 300 ml lapte dulce, faina cata cere sa fie un aluat mai grosut (cam 400 g).
Am vrut sa fac mai intai sa fac cu compozitia asta pancakes, dar gandul ca iar trebuie sa lucrez la doua maini (a se citi tigai J), m-a facut sa vreau sa o torn cu totul intr-o tava, si s-o las la cuptor  cat vrea ea. 
Asa ca am facut un aluat din oua, zahar, zahar vanilat, laptele dulce si faina amestecata cu praful de copt, in care am incorporat amestecul de branza si merele rase marunt, am omogenizat bine si am turnat in tava tapetata cu hartie de copt. Am dat la cuptor pentru 40-45 min.
Daca aveam si ceva nuca curatata ar fi fost si mai buna.







joi, 15 noiembrie 2012

TOCANITA DE SOIA COLORATA

Asa cum si moda se intoarce odata la 20 de ani, asa se intampla si cu unele lucruri care erau blamate candva. Este si cazul soiei, atat de prezenta, dar atat de refuzata in alte timpuri, si atat de cautata si ridicata in slavi azi. Nu contest calitatile ei nutritionale si gustul ei, ca dovada ca o folosesc si eu.
Oricum, soia este foarte cautata in post, fiind “carnea de post” pe care si-o permite toata lumea.
Necesar: 2 pungute de soia cuburi, 3 ardei verzi, 3 gogosari, 2 cepe, 2 morcovi, 3-4 lg bulion subtiat.

Am pus cubuletele de soia in apa clocotita cu sare si le-am lasat cam 10-15 minute, apoi le-am scos intr-o strecuratoare, unde le-am lasat la scurs.
Am tocat ceapa, ardeii si gogosarii feliute, iar morcovul cubulete foarte mici. Le-am pus pe toate la calit si cand au fost aproape gata, am adaugat si soia scursa, dar nu stoarsa. Deasupra am turnat cam 400 ml de sos de bulion, ramas de la gogosarii pusi la borcan (un sos dulceag foarte bun) si am mai lasat cam 10 min.
A fost foarte gustoasa, chiar au crezut ca este carne de pui sau curcan J!



miercuri, 14 noiembrie 2012

OREZ CU PRUNE AFUMATE

Desi nu sunt un fan al acestui fel de mancare dulce, acesta, impreuna cu mancarica de gutui, ducandu-ma cu gandul mai mult spre desert, l-am facut pentru fetele mele. Prunele uscate si afumate, mie imi plac foarte tare, asa cum sunt.
Este un fel de mancare foarte cautat in post.
Necesar: 500 g prune uscate, 300 g orez, 2 l apa, 130 g zahar, un praf de sare.
Am spalat prunele in cateva ape, pana apa scursa a fost clara. Apoi le-am pus la fiert cu toata apa si le-am oprit dupa ce au dat de cateva ori in clocot. Intr-o tigaie mai adanca,  am pus un pic de ulei la incins, in care am perpelit putin  orezul (si el spalat in cateva ape), apoi am pus cate putin din apa in care au fiert prunele. Pastrati apa. Chiar daca nu ne trebuie toata apa, nu-I bai, mai bine sa avem mai multa. Cand orezul a fost pe trei sferturi gata, am oprit focul. Am scos prunele si le-am lasat sa se raceasca. Am pus zaharul intr-o craticioara mica si l-am  caramelizat, fara sa-l ard, apoi l-am stins cu o cana din apa de la prune, lasandu-l sa se topeasca (tot pe foc). Am scos samburii prunelor, presandu-le intre degete. Am pus orezul, prunele fierte si zaharul stins intr-o craticioara, pe foc mic, mestecand din cand in cand. Daca mai trebuie lichid, mai puneti. Chiar daca este un pic mai moale, lasati asa. Puneti capacul si orezul va trage surplusul de lichid.










CIORBA DE PLEUROTUS – CIORBA FALSA DE BURTA

Reteta pentru ciorbita asta am primit-o mai demult pe mail, si imi pusesem in cap sa o fac de 1aprilie familiei mele,  care este o devoratoare de ciorba de burta, inca de cand credeau ca este de pui J (copii). Din pacate, mi-a zburat din minte si  am facut-o abia acum, cand am gasit in piata ciupercile necesare.
Necesar: 600 g ciuperci pleurotus, 1 felie de telina, 3 morcovi, 2 cepe,3 gogosari rosii, 2 galbenusuri, 400 g iaurt, 100 ml otet, 3l apa, sare si piper, 5 catei usturoi.
Am tocat ceapa marunt si am pus-o la calit. Peste ea am adaugat gogosarii taiati felii si i-am lasat sa se inmoaie, apoi  morcovul si telina rase marunt. Cand au fost toate calite am adaugat apa si am lasat sa dea un clocot, apoi am mutat intr-o cratita, unde am pus si ciupercile taiate taitei (sa semene cat mai mult cu burta). Am lasat cam 20 min sa fiarba si ciupercile, apoi am adaugat otetul (puneti dupa gust) si usturoiul trecut prin presa. Am amestecat 2 galbenusuri cu iaurtul, intr-un castron mai inalt (de mixer) si am adaugat cu polonicul cate un pic de zeama (ciorba), amestecand mereu.  Dupa ce am pus destula zeama, sa ma asigur ca nu se taie cand o torn inapoi…am turnat-o inapoi J. Am potrivit de sare si piper.
Stiti cat de buna e? Super buna.








luni, 12 noiembrie 2012

PIEPT DE PUI CU GOGOSARI

Aveam un piept de pui luat cu alt gand, dar stiti vorba romanului (adaptata): “nu e pentru ce se pregateste, este pentru ce se….nimereste”! Si cum tot e toamna si gogosarul e la ordinea zilei….
Necesar: 2 cepe, 3 gogosari, 1 piept de pui, 5 lg sos de soia, 200 ml suc de rosii, sare si piper.
Am taiat cepele si gogosarul feliute si le-am pus la calit in ulei incins. Le-am lasat sa se inmoaie bine si am adaugat si pieptul de pui taiat cubulete mici, cat un dumicat. Cand carnea a fost gata (s-a albit), am adaugat si sucul de rosii si sosul de soia. Am lasat sa se intrepatrunda, apoi am potrivit de sare si piper. Pana la servire, am pus capacul sa se inabuse.